Vem är mest inflytelserik i den politiska bloggosfären?

Posted by – January 25, 2010

Den här veckan kommer det spännande uppdateringar på politometern.se. I samarbete med inflytande.se kommer jag att lansera en ranking av alla politiska bloggar, både totalt och per parti. Det blir olidligt spännande: vem är den mest inflytelserika politiska bloggaren? Och vilket parti har genom sin bloggosfär störst inflytande på den politiska debatten?

Nu börjar Politometerns potential verkligen märkas. Det har gjorts försök att ranka politiska bloggar tidigare, men de har oftast varit rätt bedrövliga. SvD:s försök är ett bra exempel på hur missvisande det kan bli: de använde knuffs topplista, missade en stor del av de politiska bloggar som var med och ignorerade de över 1300 politiska bloggarna som inte finns där. (Läs mer om den lilla bloggbävning som följde här, här och här.)

Och hela poängen med bloggosfären är ju just att massan spelar så stor roll. Mary Jensen, Jinge, Peter Andersson, Opassande-Emma och andra topp-bloggare må vara agendasättande, men de är det för att de alla lever i en sfär av andra bloggare som lyfter fram dem (ofta lyfter de även varandra, över partigränserna) . De har många läsare, men är främst mäktiga genom sin förmåga att sätta agendan tillsammans med andra bloggare. Detta ser man bland annat i länkarna de får av den övriga politiska bloggosfären. Och det går också att iaktta på Knuffs löp, där bloggare som dessa ofta mer eller mindre ”bestämmer” vad som blir snackisar. För alla som jobbat med PR i gammelmedia (som jag) är detta en stor förändring: förut var det Rapport 19.30 och DN Debatt som bestämde vad som blev dagens snackis, i dag är det bloggosfären som väljer vad som förtjänar att diskuteras i den dagliga informationsfloden.

Politometern kommer liksom Inflytande.se att mäta inflytande med inlänkar. Det är ett mått som fungerar ovanligt bra på just politiska bloggar (att jämföra med tex modebloggar som inte länkar så mycket, där funkar andra mått bättre). Det finns de som hävdar att inflytande inte går att mäta: har du en läsare och det är Fredrik Reinfeldt är du mer inflytelserik än om du så har halva stan på din blogg. I realiteten blir det resonemanget ganska abstrakt. Min erfarenhet är att makthavare tenderar att läsa samma bloggare som alla andra. (Läs mer om diskussionen om inflytande här, här och här.)

För att hetsa upp stämningen lite kommer jag att släppa topplistorna en i taget fram till fredag när jag släpper den totala listan. Här är veckans schema:

Måndag 14.00: Kristdemokraterna

Måndag 14.30: Miljöpartiet

Tisdag 13.00 Vänsterpartiet

Tisdag 13.30 Piratpartiet

Onsdag 13.00 Folkpartiet

Onsdag 13.30 Centerpartiet

Torsdag 14.00 Socialdemokraterna

Fredag 10.00 Moderaterna

Fredag 10.30 Den Totala Listan!

18 Comments on Vem är mest inflytelserik i den politiska bloggosfären?

Closed

 1. Jan Sjöberg says:

  Hej.
  Jag tror nog inte att min blogg hamnar på någon speciell lista. Lika glad är jag för det, men gladast är nog Fp.
  Hälsning
  Jan Sjöberg
  http://jansjoberg.se

 2. [...] vässar sin site genom att införa listor med för varje partis mest inflytelserika bloggar skriver Martina Lind. Det är ett samarbete med inflytande.se som Ted Valentin sjösatte för ett tag sedan. Under hela [...]

 3. Även om detta förvisso är en kul idé så menar jag nog att det där inte går att mäta. Låt oss säga att en blogg har tusen allmänintresserade läsare per dag och länkas tio gånger om dagen. Är den då att betrakta som mer inflytelserik än en blogg som aldrig länkas av dess fyra dagliga läsare – som dock råkar heta Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund? I think not.

  Noterar för övrigt att min blogg är “extremt inflytelserik” och att “endast 0,27 procent är mer inflytelserika” enligt inflytande.se. Dock är jag inte medlem i något parti, vilket för övrigt även gäller exempelvis Dick Erixon (0,22 procent). Så det är inte nödvändigtvis helt rimligt att sortera efter parti.

  • Martina says:

   Ja det är en bra poäng, men i realiteten är min erfarenhet att det inte finns någon blogg som läses av Maud, Jan, Fredrik och Göran och som ingen annan läser. Har du något bra exempel? Jag kunde inte komma på någon.

 4. Anders_S says:

  Det är ju inte den totala listan. Många av de mest besökta politisk bloggarna får ju inte vara med. Som exempelvis min (Socialistiska Partiet) och en del rasistiska bloggar.
  Urvaölet är för malt och för mainstream. Bedrövligt och odemokratiskt.

 5. Seved Monke says:

  Lysande initiativ Martina!

  Keep up the good work!

  Jag gör så mycket reklam jag kan för dina sajter.

  Mvh

  Seved Monke

 6. LG Ericsson says:

  Hej – jag saknar HAX, dvs Henrik Alexandersson bland din topplista för Piratpartiet. Han arbetar ju för PP i Europaparlementet nu för tiden.

 7. Kommer det en lista för de partilösa politiska bloggarna också?

  *host* hint, hint *host* :)

  • Martina says:

   Jag är väldigt överväldigad över att så många partilösa bloggare vill vara med på Politometern. Jag trodde vi Politometern-bloggare skulle vara ett utstött nördgäng som stöttade varandra, och så visar det sig vara värsta inne-klubben :)

   Jag kommer utvärdera under sajtens gång, men det är inte planerat i nuläget.

 8. Man kanske skulle bli kristdemokrat ;)

  • Martina says:

   Scaber nestor: Jag tror du skulle trivas som fisken i vattnet hos kd :) Du skulle hamna högt på deras bloggtopp också.

 9. hhhhhh says:

  “Ja det är en bra poäng, men i realiteten är min erfarenhet att det inte finns någon blogg som läses av Maud, Jan, Fredrik och Göran och som ingen annan läser. Har du något bra exempel? Jag kunde inte komma på någon.”

  Det finns nog inget exempel på just det men det finns många bloggar som läses av personer som är väldigt intresserade av ett visst ämne men om man räknar totalt sett så har de inte många läsare. De kan då vara mer inflytelserika än de verkar eftersom de når ut till just de personerna som kan använda sig av informationen den ger. Ett exempel skulle kunna vara en blogg om programmering som bara läses av experter inom området och därför kan påverka utvecklingen där mycket, trots att den inte har i många läsare jämfört med en del andra bloggar.

  Det enda exemplet inom politiken jag kan komma på är nog Erik Josefssons (v) blogg. Den tror jag inte har så många läsare men den läses av flera personer som är intresserade av frihet på nätet (som HAX, opassande etc) vilka sedan för vidare det de läst ut i bloggosfären. Man kan till exempel fråga sig om det gått som det gått i telekompaketsfrågan om inte han varit aktiv som bloggare.

  • Martina says:

   Jag funderade på om Ekonomistas skulle kunna vara ett exempel – jag vet att många inflytelserika personer i regeringskansliet läser Ekonomistas. Men ekonomistas är en vrålstark blogg med massor av länkar från starka sidor, så den stärkte bara min hypotes. Men visst, undantag måste finnas – utan dem ingen regel.

 10. [...] ska jag avsluta med att länka till några nu. Politometern först och främst. Martina Lind som ligger bakom sajten. Opassande, förra årets vinnare av stora bloggpriset (tar hon en dubbel i [...]

 11. annarkia says:

  Som sagts, llistan exkluderar bloggar som ex oberoende vänsterbloggar
  tråkigt om man måste partiange/partiansluta sig för att bli inkluderad.
  Vilket parti vi röstar på är ju inte en offentlig handling.

 12. Jon says:

  Utmärkt sajt, Men…ett stort men…jag instämmer med Annarkia, Anders S med flera. Om man, som jag, räknar sig som oberoende eller tillhör ett mindre parti, så har man inte här att göra. Mycket tråkigt. Politik handlar inte bara om partitillhörighet, valår eller ej.
  Inkludera i stället för att exkludera.