Partitest som upprör

Posted by – May 21, 2010

Svenskan lanserade häromdagen ett partitest som upprörde många. Socialdemokraterna blev vänsterpartister när de tog testet.  Moderaterna blev folkpartister. Folkpartisterna blev centerpartister (däribland jag) och centerpartisterna blev folkpartister. Och en del blev sverigedemokrater.

Ett intressant efterspel är att Svd dels varit inne och kommenterat på de kritiska bloggarna, och dels svarat på och anpassat sig efter kritiken. Så får tex Tommy Möller stå till svars mot bloggarnas kritik i Svd. Ett bra exempel på hur bloggarna läses av och påverkar traditionella medier. Och ett bra exempel på hur man som tidning kan hantera situationen. Dessutom kan Svd glädja sig över att nu ha valrörelsens antagligen mest länkade partitest.

Jag tror dock att det ligger en del i det Tommy Möller säger – partiernas program och vad de i realiteten företräder skiljer sig idag ganska mycket. Och desto mer snabbfotade partierna blir i en utspelsdominerad valrörelse, desto svårare blir det för partimedlemmarna att känna igen sig. Kolla gärna Jespers utmärkta dekonstruktion av testet för att bedöma själv. Visst är det lite underligt att så många är medlemmar i partier där så få identifierar sig med de frågor som drivs i dagspolitiken?

7 Comments on Partitest som upprör

Closed

  1. [...] Martina Lind och Jonas och Magnus och HBT-sossen och Opassande och Ankersjö och Annarkia och Peter och [...]

  2. [...] Klamberg och Martina Lind på bloggseminariet som ägde rum den 20 maj på initiativ av Peter “Frispinn” [...]

  3. [...] hel del bloggare har uttryckt problem och skepsis gentemot SVD:s valkompass. Men jag delar inte deras kritk. Den stämde bra på mig (småparter [...]

  4. [...] Martina Lind kommenterar Svenska Dagbladets partitest där politiskt aktiva plötsligt upptäcker att de ur ett sakpolitiskt perspektiv “hamnar” i andra partier. Jag vet inte vad slutsatsen ska vara. Lita inte på partitester eller Fundera en gång till över din partitillhörighet? [...]

  5. Jag fick lika mycket för M, FP och KD. Jag har alltid röstat på FP. Dvs jag är grundliberal. Men det jag saknar är viktiga frågor i denna test. Den absolut viktigaste frågan för framtiden är energi-frågan. Har vi inte tillgång till billig energi kommer såväl människor och företag att fara illa. Grunden för vår fälfärd at stake. Vi ser framför oss en sinande olja etc.

    Märkligt att det förmodligen helt viktigaste saknas!